Speciale Kinderdag Arthur Dewit

De Speciale Kinderdag ontstond onder impuls van Arthur Dewit (1918) in 1974. Dewit was zelf een oorlogswees uit 1918 en wilde de traditie uit het verleden, toen de kinderen van de ‘Bon Pasteur’ elk jaar de kermis bezochten, nieuw leven inblazen. Als kermisuitbater wist hij zijn collega’s warm te maken om hun kermisattracties ter beschikking te stellen.

Als voorzitter van het Verbond der Jaartallen (1977-1990) bekwam hij de medewerking van de verschillende jaartallen en hun Marrainen die zorgden voor financiële steun voor de actie.

Bij de verhuis van de weeskinderen uit Leuven besliste Arthur Dewit om zijn actie te richten naar kinderen met een moeilijke achtergrond. Hij sprak hiervoor in eerste instantie de verschillend instituten en scholen uit het Leuvense aan die onderdak en begeleiding boden voor deze kinderen. Geleidelijk aan steeg het aantal kinderen tot bijna 400 en verdeeld over 14 instituten of scholen. Na een rondgang op de kermis met gratis ritjes en smoutebollen ontvangt elk kind nog een geschenkje en snoep. Nadien volgt een receptie op het stadhuis waar de deelnemende instituten een cheque ontvangen vanwege het Verbond der Jaartallen.

Als blijk van erkentenis werd bij zijn overlijden de naam van de activiteit gewijzigd in ‘Speciale Kinderdag Arthur Dewit’.