Meyboom

De oorsprong van de Meyboom die op 9 augustus wordt geplant kent verschillende legendes. Eén ervan luidt als volgt. Op een dag in 1213 vond te Brussel een bruiloftsfeest plaats in een afspanning. Tijdens het feest bemerkten de genodigden een bende onruststokers uit Leuven. Het kwam tot een handgemeen en de Brusselaars dreigden het onderspit te moeten delven, tot zij plots werden bijgestaan door de gezellen van Sint-Laurentius. De Leuvenaars verloren, en de hertog van Brabant gaf de gezellen de toelating om jaarlijks op 9 augustus de Meyboom te planten. Dit privilege zou vervallen indien de Leuvenaars zich vóór 17h00 meester konden maken van de boom.

De ‘Mannen van 1929′ besloten in 1974 de Brusselaars dit recht af te nemen en de enige echte Meyboom naar Leuven over te brengen. Vermomd als journalisten kwamen ze erachter welke boom de Brusselaars hadden aangeduid voor de planting. ’s Nachts trokken ze er op uit om de boom om te hakken en mee te nemen. Op de stronk lieten ze volgend opschrift na: ‘Brusselaars hier heeft uw meiboom gestaan, de Leuvenaars zijn ermee vandoor gegaan‘. Op 9 augustus 1974 stond hij vóór 17.00 u op de Grote Markt te Leuven.

Beide steden eigenen zich sindsdien het recht toe de ‘echte’ Meyboom te planten. Het soort boom heeft voor de Brusselaars geen belang; in Leuven kiest men voor een zilverberk omdat deze langer groen blijft. De boom wordt in Brussel reeds de volgende dag weggehaald; in Leuven blijft hij echter staan tot na de tweede zondag van de maand september, de jubileumdag van de ‘Vriendenkringen Mannen van het Jaar’ en het ‘Verbond der Jaartallen’. In Leuven zetten de ‘Vriendenkringen Mannen van het Jaar’ de traditie verder, meer bepaald binnen het ‘Blok 9’. Na het jaartal 1929, volgden de jaartallen 1939, 1949, 1959 en 1969. In 2020 werd de fakkel overgenomen door de ‘Mannen van 1979’, de huidige Leuvense Meyboomplanters.